Mengapakah pengambilan makanan sihat penting semasa hamil?
✔Untuk memastikan perkembangan janin yang sihat.
✔Untuk mengekalkan kesihatan ibu
✔Untuk memenuhi keperluan nutrien dan memastikan penambahan berat badan yang bersesuaian semasa hamil
✔Jika anda kurang berat badan, anda perlu menambah di antara 12-18kg.
✔Jika berat badan anda normal sebelum hamil, anda perlu menambah di antara 11-16kg.
✔Jika berat badan anda berlebihan, anda perlu menambah di antara 7-11kg.
✔Jika kandungan anda kembar, anda perlu menambah lebih kurang 16-20kg.
✔Untuk memastikan perkembangan janin yang sihat.
✔Untuk mengekalkan kesihatan ibu
✔Untuk memenuhi keperluan nutrien dan memastikan penambahan berat badan yang bersesuaian semasa hamil
✔Jika anda kurang berat badan, anda perlu menambah di antara 12-18kg.
✔Jika berat badan anda normal sebelum hamil, anda perlu menambah di antara 11-16kg.
✔Jika berat badan anda berlebihan, anda perlu menambah di antara 7-11kg.
✔Jika kandungan anda kembar, anda perlu menambah lebih kurang 16-20kg.
❤❤Semasa hamil, berapa banyakkah yang perlu saya makan?
✔7 hidangan nasi/bijiran atau roti
✔3 hidangan sayur dan 2 hidangan buah (sekurang-kurangnya satu yang kaya dengan Vitamin C dan satu dalam Vitamin A)
✔2 hidangan susu atau produk tenusu
✔1 hidangan ikan,
✔1 hidangan daging/ayam
✔1 hidangan kekacang
✔6-8 gelas air
✔tidak lebih daripada satu cawan minuman ringan atau satu cawan kopi atau teh sehari
✔7 hidangan nasi/bijiran atau roti
✔3 hidangan sayur dan 2 hidangan buah (sekurang-kurangnya satu yang kaya dengan Vitamin C dan satu dalam Vitamin A)
✔2 hidangan susu atau produk tenusu
✔1 hidangan ikan,
✔1 hidangan daging/ayam
✔1 hidangan kekacang
✔6-8 gelas air
✔tidak lebih daripada satu cawan minuman ringan atau satu cawan kopi atau teh sehari
❤❤Pilih makanan yang mempunyai tinggi bahan nutrien seperti :
✔Kalsium (susu, keju, dadih, sayuran dedaun hijau dan produk kacang soya)
✔Zat besi (hati, daging tanpa lemak, roti yang ditambah dengan zat galian dan kekacang jenis kering (kacang peas)
✔Vitamin B Kompleks ( hati, daging tanpa lemak, ikan dan susu)
✔Vitamin C (jambu, betik dan limau)
✔Asid Folik (sayuran berdaun hijau, hati dan kacang).
✔Ambil makanan tambahan (jika disarankan oleh Doktor atau Pakar Pemakanan.
✔Kalsium (susu, keju, dadih, sayuran dedaun hijau dan produk kacang soya)
✔Zat besi (hati, daging tanpa lemak, roti yang ditambah dengan zat galian dan kekacang jenis kering (kacang peas)
✔Vitamin B Kompleks ( hati, daging tanpa lemak, ikan dan susu)
✔Vitamin C (jambu, betik dan limau)
✔Asid Folik (sayuran berdaun hijau, hati dan kacang).
✔Ambil makanan tambahan (jika disarankan oleh Doktor atau Pakar Pemakanan.
No comments:
Post a Comment