Monday, February 20

5 Makanan Untuk Mengatasi Tekanan Darah Rendah

Pernah mengalami tekanan darah rendah ? Biasanya keadaan ini dapat dikenalpasti jika sering mengalami badan menjadi lemah, lesu, kepala pusing dan mudah tertekan serta tekanan darah hanya 90/60 mmHg , jika hal ini terus dibiarkan sudah pasti akan menjadi masalah kesihatan yang serius dikemudian hari. bagi yang sering mengalami tekanan darah rendah pemakanan amat penting untuk mengatasi atau mengelakkan mengalami nya. Boleh cuba makanan seperti dibawah:-
 
  1. Sayur bayam - Sayur bayam mengandung kalium. Selain itu juga rendah sodium dan kaya folat. Kesannya, dapat membuat peredaran lebih lancar dan membantu proses pembentukan sel darah merah.
  2. Minum air - Salah satu penyebab tekanan darah rendah adalah kurangnya cairan dalam tubuh atau dehidrasi. Minum air mineral 8 gelas sehari adalah salah satu untuk menaikkan tekanan darah.
  3. Kekacang - Berbagai jenis kekacang, mulai sayur buncis, kacang merah, kacang hijau, dan lainnya dapat membantu meningkatkan tekanan darah. Ini adalah hasil penelitian dari Harvard Heart Letter.
  4. Ayam - Protein yang dikandung oleh daging ayam membantu dalam pembentukkan sel darah, juga sel tubuh. 3 kali seminggu dapat menjauhkan Anda dari tekanan darah rendah. Ingat, buang bahagian lemaknya, agar terhindar dari kolesterol jahat.
  5. Sereal dan gandum - Makanan yang terbuat dari gandum, contohnya roti, juga sereal, dapat membuat badan lebih sihat untuk tekanan darah. Zat besi dalam jenis makanan tersebut mampu memperbanyak produksi sel darah merah dan menguatkan pembuluh darah.
Namun AR percaya tak semua diatas dapat memberikan zat yang sepenuhnya untuk mereka2 yang mengalami masalah tekanan darah rendah. AR sendiri mengamalkan set ini sepanjang kehamilan..Alhamdulillah ujian darah baru2 ini menunjukkan tekanan darah yang normal. Set ini lengkap dengan keperluan zat yang diperlukan seperti Protein (ESP - semestinya selamat dan Non Gmo), Zat Besi (Vitalea - Multivitamin yang kaya dengan zat besi), Vitamin C ( Menguatkan system imun dan membantu penyerapan zat besi yang lebih optimum), Folat (Bcomplex - Kaya dengan asid folic dan membantu mengatasi tekanan yang menyebabkan kemurungan).

TIPS PEMAKANAN SEMASA HAMIL

Mengapakah pengambilan makanan sihat penting semasa hamil?
✔Untuk memastikan perkembangan janin yang sihat.
✔Untuk mengekalkan kesihatan ibu
✔Untuk memenuhi keperluan nutrien dan memastikan penambahan berat badan yang bersesuaian semasa hamil
✔Jika anda kurang berat badan, anda perlu menambah di antara 12-18kg.
✔Jika berat badan anda normal sebelum hamil, anda perlu menambah di antara 11-16kg.
✔Jika berat badan anda berlebihan, anda perlu menambah di antara 7-11kg.
✔Jika kandungan anda kembar, anda perlu menambah lebih kurang 16-20kg.
❤❤Semasa hamil, berapa banyakkah yang perlu saya makan?
✔7 hidangan nasi/bijiran atau roti
✔3 hidangan sayur dan 2 hidangan buah (sekurang-kurangnya satu yang kaya dengan Vitamin C dan satu dalam Vitamin A)
✔2 hidangan susu atau produk tenusu
✔1 hidangan ikan,
✔1 hidangan daging/ayam
✔1 hidangan kekacang
✔6-8 gelas air
✔tidak lebih daripada satu cawan minuman ringan atau satu cawan kopi atau teh sehari
❤❤Pilih makanan yang mempunyai tinggi bahan nutrien seperti :
✔Kalsium (susu, keju, dadih, sayuran dedaun hijau dan produk kacang soya)
✔Zat besi (hati, daging tanpa lemak, roti yang ditambah dengan zat galian dan kekacang jenis kering (kacang peas)
✔Vitamin B Kompleks ( hati, daging tanpa lemak, ikan dan susu)
✔Vitamin C (jambu, betik dan limau)
✔Asid Folik (sayuran berdaun hijau, hati dan kacang).
✔Ambil makanan tambahan (jika disarankan oleh Doktor atau Pakar Pemakanan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...