Monday, September 22

TIPS PENYIMPANAN SUSU IBU

Susu ibu yang diperah boleh disimpan untuk diberikan pada bayi sepanjang ketiadaan ibu bersama bayi. Susu ibu mengandungi sel hidup, oleh itu susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betul untuk memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah.
Susu ibu sebenarnya mempunyai bahan anti-bakteria yang membolehkannya kekal segar dan tahan lama.

Bekas yang sesuai untuk menyimpan susu perahan:

 bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
 bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
 breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu

Susu ibu yang diperah boleh disimpan di dalam keadaan dan tempoh masa berikut:

 Di dalam suhu bilik (19 hingga 26 °C), tahan sehingga 4 jam
 Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
 Di dalam peti sejuk (kurang 4 °C), tahan sehingga 7 hari
 Di dalam peti sejuk bahagian beku (-18 hingga -20 °C), tahan antara 3 hingga 6 bulan


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...